A vegán táplálásról


„A kutyáknak és a macskáknak tápanyagokra van szükségük, nem összetevőkre. Nincs arra vonatkozó tudományos bizonyíték, hogy ne lehetne növényi-, ásványi- és szintetikus összetevőkből olyan eledelt készíteni, ami mind íz-, mind tápanyag-, mind biológiai hasznosíthatóság szempontjából tökéletesen kielégíti annak a fajnak a szükségleteit, amely számára készült.”
- Prof. Andrew Knight, University of Winchester


A vegán életmód és a növényi táplálkozás kérdése manapság sajnos még akkor is megosztó kérdés, ha emberekkel kapcsolatban merül fel. Ragadozó vagy ragadozónak hitt állatok ilyen módon történő etetése pedig már végképp túlmegy egy bizonyos határon. Vagy mégsem?

Társállataink megfelelő vegán táplálása nem egy újabb őrült hóbort, hanem egy mindannyiunk számára megszívlelendő, egészséges, működő, fenntartható, környezetbarát és etikus alternatíva, melynek több évtizedes, tudományos tényeken és tapasztalatokon alapuló múltja van.

Napjainkban sajnos a kutyák és a cicák körében is egyre gyakoribbak a különböző ételallergiák, emésztési problémák, bőrproblémák, valamint egyéb krónikus- és daganatos megbetegedések, melyek a kedvenceink testében felhalmozódó toxinokra vezethetők vissza. Becslések szerint ezeknek 89-99 százaléka a táplálékkal jut a szervezetükbe.

Vegán táplálás

Környezetünk szennyezettsége rémisztő mértéket öltött. A tengerekben, a talajban és a levegőben található nehézfémek és egyéb toxikus anyagok lerakódnak az állatok zsírszöveteiben, emiatt a táplálékláncon felfelé haladva egyre nagyobb koncentrációban fordulnak elő. Nem meglepő tehát, hogy a hús, a tojás, a hal és a tejtermékek tartalmazzák ezekből a legtöbbet, ráadásul a legtöbb kutya és macska éppen ezek valamelyikére, extrémebb helyzetben akár mindegyikére allergiás.

Annak ellenére, hogy a kutya testfelépítése, fogazata, erős gyomorsava, rövid bélrendszere mind arra utal, hogy húsevésre született, a kutyák 20-30.000 év alatt az ember mellé szegődve kitűnően alkalmazkodtak a keményítőtartalmú növényi táplálékok emésztéséhez. Az ember az utóbbi pár évtizedet megelőzően nem halmozta el hússal házőrző barátját, miközben a hús még számára is luxusnak számított, és fogyasztása ünnepnapokra korlátozódott. Helyette kenyér, gabonák és némi ételmaradék jelentette a kutyák táplálékát. A több ezer kutyageneráció során végbement, példátlanul látványos szelekció eredményeképpen a kutya szervezete a farkaséhoz képest sokkalta több amilázt képes előállítani, ami az emberhez hasonlóan lehetővé teszi számára a keményítő, így az értékes növényi táplálékforrások emésztését is.

A macskáknál más a helyzet, ők valóban ragadozók. Táplálkozási szempontból nem éltek olyan sokáig az embernek kiszolgáltatottan mint a kutyák, ebédjüket maguk szerezték be, leginkább a gabonatárolókban található rágcsálók személyében, így nem is volt szükségük arra, hogy alkalmazkodjanak. Körültekintően összeállított, megfelelően elkészített, kiegyensúlyozott növényi étrenden azonban ők is élhetnek és élnek is egészséges, hosszú, boldog életet. Ennek egyik kulcsa a megfelelő táplálékkiegészítés: a taurin, az arachidonsav, a B12 vitamin és az elegendő mennyiségű A vitamin elengedhetetlen ahhoz, hogy a macskák egészségüket megőrizzék. Az általunk forgalmazott teljes értékű vegán macskatápokban azonban az összes számukra szükséges aminosav, zsírsav, vitamin, ásványi anyag és nyomelem között természetesen ezek is mind megtalálhatóak, méghozzá a macskák számára könnyen emészthető és jól hasznosuló formában.

Richard Pitcairn

Nem kell tehát félnünk! Ha minden állatot egyformán szeretünk, ha nem tartjuk helyesnek, hogy kedvencünket más állatok szenvedésének és halálának árán tápláljuk, esetleg zavar bennünket, hogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jelentése szerint a „haszonállatok” kizsákmányolása több üvegházgázzal terheli a légkört, mint a világ összes közlekedési eszköze együttvéve, fenntarthatatlan, módszeresen elpusztítja a bolygót és vele együtt minket... Van megoldás! Négylábú barátaink boldogan és egészségesen velünk tarthatnak egy fenntartható, etikus és szeretettel telibb jövő felé, mert nem csak emészteni és hasznosítani tudják, de imádják is az ízletes, minőségi növényi tápokat!

Ennek fényében nem csak akkor ajánlunk a tápláléklánc alacsonyabb szintjeiről történő vegán táplálást, ha már baj van: a baj megelőzésére is éppoly alkalmas. Évtizedek alatt számos tanulmány, valamint megszámlálhatatlan állatorvosi- és fogyasztói tapasztalat is bizonyította, hogy a megfelelő minőségű, kellő körültekintéssel összeállított, teljes értékű növényi tápok hatékonyan képesek hozzájárulni kedvenceink hosszú és egészséges életéhez.

A fenti összefoglaló jelentős mértékben támaszkodik Dr. Richard Pitcairn amerikai vegán állatorvos publikációira.

Kutyáknak » Macskáknak »